sk cs

Ostatné zaujímavé otázky - prístroje

Otázka: Uvažujem o nákupe kvalitného kávovaru alebo prístroja na espreso a ten má funkciu "Automatický odvápňovací program". Znamená to, že nepotrebujem odvápňovať, pretože si to ten kávovar urobí sám, automaticky?
Odpoveď 1: Nie, bohužiaľ sa ani v tomto prípade odvápňovaniu nedá vyhnúť. Obvykle to chodí tak, že keď si kvalitný prístroj donesiete domov a vybalíte ho, obsahuje krabica s prístrojom tiež lakmusový papierik na určenie tvrdosti vody. Na väčšine územia SR je voda tvrdá až veľmi tvrdá. Po tomto teste sa odčítaná hodnota vloží do prístroja pri jeho inštalácii. Podľa tejto hodnoty potom kávovar počíta, koľko šálik a akých bolo pripravených a určuje tak, kedy je potrebné odvápniť, bez toho, aby to užívateľ musel odhadovať sám. Pokiaľ interné počítadlo prístroja dosiahne limitnú hodnotu, zobrazí sa na displeji hlásenie "ODVÁPNIŤ" alebo "DECALCIFY" alebo začne svietiť príslušný ukazovateľ. Program "Automatického odvápnenia" je v skutočnosti poloautomatický postup, ktorý užívateľa v krokoch navádza pomocou príkazov na displeji, čo má užívateľ robiť. Vo všetkých programoch "Automatického odvápnenia" je podstatná tá skutočnosť, že vápenaté usadeniny sa dajú odstrániť len kvalitným odvápňovačom a že každý program automatického odvápnenia preto obsahuje krok, kedy vás vyzve k vloženiu dávky odvápňovacieho prípravku. Funkcia "Automatický odvápňovací program" je užitočná, ale bez kvalitného odvápňovača sa neobídete
.
Odpoveď 2: Vodný kameň v prístrojoch na prípravu humánnej výživy (jedlo alebo nápoje pre ľudí ;-) sa nedá odstrániť vodou alebo nejakým elektromagnetickým zázrakom. Vždy je potrebné aplikovať chemicky účinnú látku s ohľadom na konštrukciu prístroja.

Otázka: Pri nákupe prístroja bol v krabici nejaký odvápňovač. Ten je už dávno spotrebovaný. Môžem použiť Durgol?
Odpoveď: Áno, odvápňovače durgol
® sú univerzálne, boli vyvinuté v spolupráci s výrobcami prístrojov a preto je ich použitie vhodné a bezpečné, a to už od roku 1951. durgol® swiss espresso® je špeciálny odvápňovač pre všetky kvalitné prístroje na espreso, preto ho môžete použiť aj pre váš prístroj. Len venujte pozornosť typu prístroja a typu odvápňovača durgol® . Nie každý produkt durgol® sa hodí ku všetkým účelom, pretože majú špecifické zloženie a určenie. Prehliadnite si prehľadnú tabuľku - ako sa ktorý produkt durgol® hodí ku ktorému typu prístroja. Špeciálnym odvápňovačom durgol® swiss espresso® môžete odvápňovať automatické a poloautomatické prístroje na espreso, presovače, pákové kávovary aj prístroje na porciovanú kávu. Pomocou durgol® swiss espresso® môžu byť odvápňované tiež prekvapkávače, elektrické ohrievače aj varné kanvice. Pri nejasnostiach kontaktujte Zákaznícke centrum DURGOL.

Otázka: V návode na použitie môjho prístroja v časti venovanej odvápneniu je poznámka, že nemám použiť prípravok s anorganickou kyselinou, bežnou kyselinou amidosulfónovou alebo prípravky, ktoré ju obsahujú, pretože by mohli môj prístroj poškodiť. Môžem použiť Durgol?
Odpoveď: Môžete použiť (len) durgol
® swiss espresso® , napriek tomu, že obsahuje účinnú látku 15% kyselinu amidosulfónovú, pokiaľ dodržíte postup pre odvápnenie a výplach v návode na použitie prístroja. durgol® swiss espresso® sa odporúča pre všetky kvalitné prístroje na espreso, pretože mimo účinnej látky obsahuje ďalšie ochranné prísady (napr. inhibítor korózie). durgol® swiss espresso® neobsahuje životné prostredie ohrozujúcu dráždivú žieravinu vo vysokej koncentrácii - typické pre bežné odvápňovače. durgol® swiss espresso® je vďaka svojmu zloženiu označovaný ako špeciálny odvápňovač (veru nie bežný) a preto sa hodí aj pre váš prístroj. Pre váš prístroj v tomto prípade nepoužívajte iný výrobok durgol® (áno, je ich viacero), len swiss espresso® . Ďalšou dôležitou vlastnosťou špeciálneho odvápňovača durgol® swiss espresso® je skutočnosť, že skoro nepení - preto je odvápnenie tenkých armatúr jeho pomocou omnoho účinnejšie než pomocou bežných prípravkov.

Otázka: Zvažujem kúpu espresso prístroja, pri ktorom píšu, že je "bez odvápnenia okruhu prípravy kávy" a navyše má vodný filter. Znamená to, že sa nemusí odvápňovať?
Odpoveď 1: Odvápňovať sa musia všetky elektrospotrebiče pracujúce na princípe ohrevu vody, teda aj tento kávovar/espresso prístroj. Zjednodušene: automatické prístroje majú dva samostatné okruhy ohrevu a vedenia vody - jeden pre ohrev vody a výdaj pary (parný okruh) a druhý so sparovacou jednotkou, kde sa pod tlakom sparuje namletá káva (okruh prípravy kávy). Druhý okruh so sparovacou jednotkou je často v tzv. termobloku, ktorý udržuje konštantnú teplotu varného cyklu, aby došlo k lepšiemu spareniu kávy a vaše espreso tak bolo pripravené rýchlo, malo plnú arómu a bohatú penu a malo nízky obsah kofeínu a trieslovín. Jednoducho aby chutilo dobre a nebolela vás hlava ani po piatej šálke (bolesť hlavy = vedľajší efekt nadmernej intoxikácie legálnymi drogami ;-). Tento druhý okruh so sparovacou jednotkou v termobloku sa neodvápňuje. Tam vznikajúce zavápnenie je minimálne vďaka pomalejšiemu ochladzovaniu stien termobloku, ich malej ploche a prítomnosti kávy v procese vylúhovania. Tiež je často z lešteného nerezu, na ktorom sa vodný kameň horšie zachytáva. Tento druhý okruh by sa mal tiež čistiť, ale len od kávových nánosov (zvyškov usadenín a oleja), obvykle špeciálnymi čistiacimi tabletami alebo dreveným či plastovým nástrojom pod teplou tečúcou vodou bez použitia saponátu. Frekvencia čistenia nie je značná, obvykle sa okruh prípravy kávy čistí po niekoľko sto šálkach.
Parný okruh sa odvápňovať musí. Pracovným cyklom je tu studená voda - horúca voda - para a späť pri bežnom atmosférickom tlaku a preto sa pri rýchlom chladnutí vody na stenách vnútorných armatúr usádza vodný kameň. Tento parný okruh sa musí čistiť častejšie a to za pomoci odvápňovacieho prípravku, najlepšie durgol® swiss espresso
®.
Odpoveď 2: Nezabúdajte tiež na dôležitú skutočnosť, že voda je "prírodná a živá" (destilovanú určite nepijete), a preto okrem ľudskému telu prospešných prvkov obsahuje aj prímesi, ktorých sa vo verejnej vodárni úplne zbaviť jednoducho nedá. Preto sa používajú filtre, ktoré môžu znižovať obsah ťažkých kovov a chlóru, aj uhličitanovú tvrdosť a tým prispievajú k predlžovaniu intervalu potreby odvápniť parný okruh. Napriek tomu aj vo filtrovanej vode zostáva minimálne 25% bežného množstva minerálov (pozor na zdravotné riziká dlhodobého pitia nízko mineralizovanej vody). Vo vode sú tiež prítomné mikroskopické vodné organizmy, a to hlavne v nádržke na vodu, z verejnej vodovodnej siete. Preto je nevyhnutné v rozumných intervaloch nádržku na vodu umyť a vyčistiť. Jedným zo správnych spôsobov likvidácie "premnoženej vodnej hávede" je "prepláchnuť trubky", sanitácia. A pretože je durgol
® swiss espresso® založený na kyseline (amidosulfónovej), je dostatočná mikrobiologická čistota nádržky na vodu po jeho použití zaistená.


Späť na zoznam častých otázok.